Type Here to Get Search Results !

Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu


Bursa'da Heykel'deyiz.

Bu meydana Heykel denmesinin nedeni buradaki Atatürk Heykeli.

...

Heykelin tam karşısında Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu var. 

Neden burada bir tiyatro var? Anlatalım.


Ahmet Vefik Paşa,

İkişer kere Sadrazam ve Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. İlk Osmanlı Meclis'i Mebusanı'nda İstanbul vekiliydi ve başkanlık yaptı. Tahran'da ve Paris'te elçi olarak görev aldı. Kısa süre Edirne Valisi oldu, ardından...






1879 yılında Bursa’ya vali olarak atandı. Özgeçmişinde bilimsel ve edebi çalışmalar olan biriydi.

Bursa’nın cadde ve sokaklarını çağdaş bir anlayışla yeniledi. Kente bir hükümet konağı, bir hastane ve belediye binası yaptırdı.


Bursa’ya turneye gelen tiyatro topluluğundan Tomas Fasulyeciyan’a Bursa’da kalmalarını önerdi. Kısa sürede inşa edilen tiyatro binasında Fasulyeciyan ve arkadaşları oyunlar oynadı. Çoğunlukla da Ahmet Vefik Paşa’nın Moliere’den çevirdiği oyunları oynadılar. Tiyatro biletlerinin üzerinde “Temâşâhâne-i Osmanî” yani Osmanlı Tiyatrosu yazıyordu. 

Ahmet Vefik Paşa 1882 yılında görevden alınınca tiyatronun da kapısına kilit vuruldu ama sonuç olarak Bursa tiyatro ile tanışmış oldu. Bu tiyatro, İstanbul dışında Anadolu’da kurulan ilk tiyatroydu. 1880 yılında Adana Valisi Ziya Paşa da Adana’da bir tiyatro yaptırdı.

Sonraki yıllarda bu salonda turneye gelen gruplar oyunlarını oynadılar, ancak 1916 yılında tiyatronun çatısı çöktü ve savaşlarla geçen yıllar nedeniyle bakımsız kaldı, yıkıldı. 1939 yılında satılan arsanın üzerine Ziraat Bankası binası yapıldı. 




Bugün oyun izleyeceğimiz binayı Mimar Münevver Belen yapmış. Yine Heykel'de Ziraat Bankası'nın hemen yanında. İnşaatı 1940 yılında tamamlamış. Bina Halk Evi olarak yapıldığı için tiyatro salonu yokmuş. 1951 yılında salon yapılmış.



Ölümünden 75 yıl sonra, 28 Eylül 1957 günü Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Muhsin Ertuğrul  “Bursa Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu”nu açtı. Ahmet Vefik Paşa'nın adı sonsuza dek unutulmasın diye.






10 Kasım 2024 günü, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği "Dünyanın Eski Zamanlarında" adlı çocuk oyunu izlemeye geldik. Tanıtımında 7’den 77’ye tüm seyircilerimizin izlemesi tavsiye edilir.” yazıyordu.



Salonda yaşları 7 ile 77 aralığında değişen izleyicilerdik. Sezai Yılmaz'ın oyunculuğu ile bir meddahın anlattığı öyküleri keyifle izledik. 

Daha sık geleceğiz Bursa'ya, oyunlar izlemek için...





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us